Gemeentelijke onderscheiding Kasper Touwen

BLADEL – Op vrijdagavond 9 juli werd, tijdens een gezellig samenzijn met de vrijwilligers, Kasper Touwen geëerd met een gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk.
De verrassing was goed georganiseerd want Kasper had niets door totdat zijn kinderen verschenen.

Samen
Het was even geleden dat alle vrijwilligers van de Voedselbank bij elkaar waren, vanwege corona kon dat lange tijd niet. Niet verwonderlijk dat juist deze bijeenkomst werd gebruikt om afscheid te nemen van Kasper en Lies Touwen. Beiden waren tot 1 januari van dit jaar jarenlang verbonden als vrijwilliger bij de Voedselbank. Bestuurslid Resi Verstijnen sprak de aanwezigen kort toe maar gaf al snel het woord aan wethouder Davy Jansen, die als loco-burgemeester de officiële uitreiking mocht doen.

Bestuursfuncties
Dertig jaar is Kasper vrijwilliger geweest en heeft hij zich met passie ingezet voor de gemeenschap. Hij begon als lid van de Ouderraad van De Sleutelaar toen zijn kinderen daar op school zaten. Hij richtte er de werkgroep Unicef op, die jaarlijks acties organiseerde om geld in te zamelen voor dit goede doel. Bij honkbalvereniging The Blue Sox bekleedde Kasper meerdere functies en leerde club van binnen en van buiten kennen. Als lid en voormalig voorzitter van Rotary Bladel/Reusel-De Mierden, maakte Kasper zich sterk voor de muziekmiddag voor ouderen en de organisatie van het Kersthuis.

De Voedselbank
Sinds 2008 is Kasper verbonden aan de Voedselbank, waar hij in 2011 de functie van vice-voorzitter op zich nam. Een bestuursfunctie weerhield hem er niet van niet de handen uit de mouwen te steken; Kasper deed alle voorkomende werkzaamheden en wist de vrijwilligers te verbinden.
In 2015 werd hij voorzitter en bleef dat tot januari van dit jaar. Volgens wethouder Jansen was Kasper altijd een prettige gesprekspartner voor de gemeenten en de sociale diensten. “Hij is iemand die wist wat hij wilde en daarvoor het onderste uit de kan probeerde te halen. Hij sprak over de achterliggende problematiek en de knelpunten waar de Voedselbank mee te maken heeft. Hij gaf vele presentaties op scholen, bij verenigingen, bedrijven en instellingen. Hij heeft de Voedselbank op de kaart gezet en daarom verdient hij het predicaat van verdienste.”

Dankbaar
Nadat de oorkonde overhandigd was en het speldje opgeprikt, sprak Kasper – zichtbaar aangedaan van de verrassing en onder de indruk van zoveel waardering – zijn dank uit. Hij had verwacht iets te moeten zeggen om zijn afscheid te vieren maar dat het om een dankwoord zou gaan, vanwege de onderscheiding, had hij niet zien aankomen. “Een beetje sprakeloos vanwege de eer, zou ik willen zeggen: het had niet gehoeven, maar je krijgt het niet terug. Ik ben er echt heel blij mee”.

Door Renate Pijnenburg. 16-7-2021 Bron PC55